Cirkel puntjes

Nitrilhandschoenen tandheelkunde

Als je als tandarts werkt, is een paar handschoenen onmisbaar om je handen goed te beschermen. Natuurlijk zijn nitrilhandschoenen voor de meeste tandartsen de beste oplossing.

Nitril handschoenen bieden betere lekbescherming, verhoogde bescherming en minder wrijving bij het aan- en uittrekken. Aangezien zorgprofessionals dagelijks worden geconfronteerd met het risico van biologische belasting, is het gebruik van hoogwaardige nitrilhandschoenen om personeel en patiënten te beschermen van vitaal belang.

 • Waarom hebben tandartsen nitrilhandschoenen nodig?
 • Soorten tandheelkundige handschoenen
 • Mogen tandartsen latex wegwerphandschoenen gebruiken?
 • Latexallergie: welke alternatieven kunt u kiezen?
 • Wat voor soort handschoenen worden gebruikt door tandartsen?
 • Wat zijn nitrilhandschoenen?
 • Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde de geschiedenis
 • Samenstelling van de nitrilhandschoenen
 • Hoe worden nitril handschoenen gemaakt?
 • Chemisch gegevensblad van de nitrilhandschoenen
 • Wat zijn de toepassingen van nitril tandheelkundige handschoenen?
 • Medische of industriële nitrilhandschoenen?
 • Gepoederde versus poedervrije nitrilhandschoenen?
 • Waar u op moet letten bij het kiezen van de beste nitril tandartshandschoenen
 • Voordelen van nitril tandheelkundige handschoenen
 • Beperkingen op het gebruik van nitril handschoenen
Puntjes raster Hexagons

Wat zijn tandartshandschoenen?

Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde. Dankzij persoonlijke beschermingsmiddelen zoals tandheelkundige wegwerphandschoenen voeren tandartsen elke dag effectief tal van tandheelkundige procedures uit. Deze handschoenen zijn een uniek draagbaar stuk uitrusting dat tandartsen beschermt tegen contact met of blootstelling aan schadelijke micro-organismen. Het gebruik van deze tandheelkundige handschoenen voorkomt ook de overdracht van infecties van het medisch personeel op de patiënten.

Tandheelkundige wegwerphandschoenen zijn verkrijgbaar in twee vormen voor het uitvoeren van professionele gebitsreiniging en operaties:

 • Handspecifieke modellen.
 • Tweehandige modellen.

Handspecifieke handschoenen

Dit type handschoen zorgt ervoor dat de duim in zijn natuurlijke positie blijft, waardoor onnodige spanning wordt voorkomen bij het uitvoeren van fijn tandheelkundig werk. Ze zijn er in verschillende maten en worden vaak aangeboden als linker- en rechterhandschoenen.

Tweehandige handschoenen

Dit type handschoen heeft de duim in lijn met de rest van de vingers. Dit type is bedoeld voor beide handen. Om de veiligheid en netheid in tandheelkundige klinieken te bevorderen, is het gebruik van tandheelkundige handschoenen een standaard veiligheidsprotocol. Daarom is het belangrijk om handschoenen van de hoogste kwaliteit op de markt te kiezen.

Waarom hebben tandartsen nitrilhandschoenen nodig?

Tandheelkundige handschoenen zijn een must in elke tandheelkundige instelling om alle soorten besmetting te voorkomen. Ze verminderen het risico op overdracht van schadelijke bacteriën van de ene patiënt op de andere. Deze wegwerphandschoenen spelen een belangrijke rol bij het desinfecteren en reinigen van tandheelkundige instrumenten, oppervlakken en andere apparatuur. Vanwege het delicate en gedetailleerde werk in de tandartspraktijk is de keuze van handschoentypes die zorgen voor het hoogste niveau van behendigheid essentieel.

Tandhandschoenen zijn een belangrijke factor in de tandartspraktijk. En waarom? Deze nitril handschoenen beschermen tandartsen en hun patiënten tegen kruisbesmetting, schadelijke ziektekiemen en infecties die kunnen worden aangetroffen in bloed, lichaamsvloeistoffen en speeksel.  We vergeten vaak het belang van het gebruik van handschoenen en negeren de noodzaak om aandacht te besteden aan de juiste pasvorm, kwaliteit en materiaal.

Richtlijnen

De federale overheid stelt voorschriften op voor het uitvoeren van veilige procedures en het voorkomen van ziekteoverdracht. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention hebben ook richtlijnen ontwikkeld voor infectiebeheersing in tandartspraktijken. Het is belangrijk om u aan deze richtlijnen te houden, de juiste hygiënepraktijken te volgen en het juiste type handschoen te gebruiken om de veiligheid van zowel patiënten als tandheelkundig personeel te waarborgen. Om een ​​gezonde en veilige tandheelkundige ervaring te garanderen, moeten tandartsen deze beschermende handschoenen altijd dragen bij de behandeling van hun patiënten. Bescherm uw handen en bescherm anderen met nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Soorten tandheelkundige handschoenen

Wegwerphandschoenen voor tandartsen zijn essentieel om de gezondheid van tandheelkundig personeel en hun patiënten te beschermen. Deze handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen en maten. Omdat ze langer houdbaar zijn, kunt u deze hoogwaardige beschermingsmiddelen in bulk kopen. Enkele van de meest populaire soorten tandartshandschoenen zijn:

Nitril handschoenen – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Nitrilhandschoenen zijn de nieuwste PBM-optie op de markt voor tandartsen. Deze handschoenen, ook bekend als Acrylonitril Butadieen Rubber, Buna-N, NBR of Perbunan, zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Deze hoogwaardige, universele tandartshandschoenen bieden een betere bescherming tegen lekken en een hoog veiligheidsniveau.

Omdat nitril bestand is tegen de meeste chemicaliën en oplosmiddelen die in tandheelkundig werk worden gebruikt, wordt het steeds vaker door tandartsen gebruikt. Optimale vervanging van de vorige latexhandschoenen – deze hoogwaardige nitrilhandschoenen zijn veel gemakkelijker aan en uit te trekken vanwege de lagere wrijving.

Het bijzondere aan de nitrilhandschoenen is dat elk gaatje of elke prikplaats gemakkelijk kan worden geïdentificeerd , wat zowel tandarts als patiënt beschermt tegen kruisbesmetting. Deze handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubbermengsels en zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Ook voert de FDA (Food and Drug Administration) talloze tests uit op deze wegwerphandschoenen om ze aan te merken als medisch veilig, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in de gezondheidszorg.

Tandartshandschoenen van vinyl

Vinylhandschoenen zijn antistatisch en latexvrij en geschikt voor klinisch gebruik en tandheelkundig onderzoek. Vanwege de lagere barrière zijn de beschermende eigenschappen het meest geschikt voor situaties waar er minder risico en blootstelling aan verontreinigingen, lichaamsvloeistoffen en bloed is. Bovendien bieden ze een goede pasvorm voor een betere gevoeligheid en een hoge weerstand. Vinylhandschoenen worden vaak beschouwd als de meest betaalbare keuze , omdat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn en een langere houdbaarheid hebben. U hoeft zich geen zorgen te maken over allergische reacties bij het gebruik van vinylhandschoenen, aangezien deze geen latex bevatten .

Vermijd echter vinylhandschoenen die een hoog gehalte aan giftige weekmakers bevatten, zoals DEHP (diethylhexylftalaat), aangezien dit kan leiden tot anafylaxie.

Het is ook niet aan te raden om deze handschoenen te gebruiken met medicijnen voor chemotherapie of glutaaraldehyde en alcohol.

Tandheelkundige handschoenen van TPE

TPE-handschoenen (thermoplastisch elastomeer) zijn niet geschikt voor de meeste medische of tandheelkundige ingrepen. Door de waterdichte bescherming en het lichte gewicht zijn ze echter geschikt voor algemeen gebruik in tandheelkundige klinieken.

Mogen tandartsen latex wegwerphandschoenen gebruiken?

Van oudsher bekend als de industriestandaard voor wegwerphandschoenen, geven de meeste tandartsen de voorkeur aan latex handschoenen. Dit komt door het tastbare gevoel en de goede pasvorm bij het gebruik van kleine gereedschappen zoals tandenpoetsers, scalpels en tandkapjes. Latexhandschoenen staan ​​bekend om hun hoge gevoeligheid en behendigheid en waren tot een paar jaar geleden een van de meest populaire handschoenen op medisch gebied. Herhaaldelijk contact met latexeiwitten leidde echter tot het optreden van allergische reacties. Aangezien verschillende mensen allergisch zijn voor latexcomponenten, is het raadzaam om vooraf te controleren of u of uw patiënt iets heeft gegeten waar hij of zij allergisch voor is.

Allergische reactie

Deze allergische reactie treedt op wanneer het synthetische latex-eiwit door het lichaam als een schadelijke stof wordt ervaren. Wanneer uw lichaam deze vreemde substantie probeert te bestrijden, zult u verschillende symptomen ervaren, zoals lichte huidirritatie, roodheid en zelfs levensbedreigende shock . Bovendien is latex niet bestand tegen de meeste chemicaliën en is het niet lekbestendig zoals nitrilhandschoenen. Tot 2017 waren gepoederde latexhandschoenen toegestaan ​​in medische instellingen onder de ADA. Omdat het poeder zich vermengt met het natuurlijke rubberlatex-eiwit, waardoor de allergische reactie wordt veroorzaakt, heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het gebruik van gepoederde latexhandschoenen in de gezondheidszorg , inclusief de tandheelkunde, verboden .

Latexallergie: welke alternatieven kunt u kiezen?

Latexallergie is een aandoening die wordt veroorzaakt door de reactie van het immuunsysteem op synthetische latexeiwitten. Deze roostereiwitten worden voornamelijk gebruikt voor de vervaardiging van medische benodigdheden, latex wegwerphandschoenen en andere medische producten. Hoewel overgevoeligheid voor deze latexeiwitten in de meeste gevallen niet dodelijk is, kan het wel leiden tot contactdermatitis.

Symptomen van een allergische reactie op latex zijn onder meer:

 • Zwelling.
 • Branderig gevoel
 • Jeuk.
 • Huiduitslag

Voor dergelijke allergische reacties is het raadzaam om tandheelkundige handschoenen van nitril of vinyl te gebruiken, die latexvrij zijn.

Wat voor soort handschoenen worden gebruikt door tandartsen?

In het verleden werden latexhandschoenen voornamelijk gebruikt door tandartsen voor tandheelkundige ingrepen. Deze handschoenen zijn namelijk extra delicaat, biologisch afbreekbaar, zeer elastisch en passen beter. De toename van allergische reacties op latex werd echter al snel een punt van zorg voor tandheelkundige patiënten. Zelfs tandartsen die deze handschoenen gebruiken, kunnen allergisch zijn voor latex. Deze handschoenen slijten snel en zijn kwetsbaar voor chemische oplossingen. Aan de andere kant zijn latexhandschoenen zuinig en betaalbaar in prijs. Hoewel ze op bepaalde gebieden uitblinken, hebben tandartsen door bezorgdheid over latexallergieën gedwongen om naar betere alternatieven te zoeken.

In de tandheelkunde zijn tandheelkundige nitrilhandschoenen het beste alternatief voor latexhandschoenen. Nitrilhandschoenen worden steeds populairder en worden vaak gebruikt in tandheelkundige klinieken bij de behandeling van patiënten, het schoonmaken van gereedschap of het hanteren van tandheelkundige apparatuur. Deze tandartshandschoenen bieden een betere handbescherming dan de dunnere versies. Ze zijn ook duurzaam en bestand tegen lekken en scheuren.

Hieronder leest u meer over deze nitrilhandschoenen die steeds populairder worden in tandheelkundige klinieken.

Wat zijn nitrilhandschoenen?

In tegenstelling tot handschoenen van natuurlijk rubberlatex, zijn nitrilhandschoenen gemaakt van synthetische materialen die latexvrij zijn. Dit maakt ze een veiligere keuze voor mensen die allergisch zijn voor latex en ze worden snel de voorkeursoptie voor wegwerphandschoenen. Nitril wegwerphandschoenen zijn zeer sterk, beter bestand tegen chemicaliën en beter bestand tegen perforaties dan latexhandschoenen. Bij het kiezen van de beste tandartshandschoenen zijn nitrilhandschoenen om verschillende goede redenen een populaire optie. Deze handschoenen zijn een goede keuze in de tandheelkunde omdat ze gemakkelijk te vervangen, betaalbaar, beschermend en een laag allergiepercentage hebben. De toenemende populariteit van nitrilhandschoenen heeft geleid tot een CAGR van 6,4% in de VS.

Doordat deze handschoenen in verschillende maten, kleuren en diktes verkrijgbaar zijn, zijn ze geschikt voor vele toepassingen. In het verleden was het vervaardigen van nitrilhandschoenen een kostbare aangelegenheid. Recente technologische vooruitgang heeft echter geresulteerd in een kosteneffectieve aanpak die ze net zo betaalbaar en toegankelijk maakt als gewone handschoenen. Deze duurzame handschoenen bieden een hoog beschermingsniveau, gaan langer mee en bieden meer comfort voor de gebruiker. Maximale elasticiteit en duurzaamheid is de reden waarom de meeste zorgprofessionals nitrilhandschoenen gebruiken om veilig te werken in gevaarlijke situaties. Ook biedt het micro-ruwe oppervlak een beter tastgevoel, waardoor ze geschikt zijn voor het werken met klein gereedschap in de tandheelkundige kliniek.

Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde de geschiedenis

Het woord handschoenen komt van het Oudnoors – glofi. Dit suggereert dat de Vikingen of Noorse krijgers in hun tijd handschoenen gebruikten. Al in de oudheid werden handschoenen voor verschillende doeleinden gebruikt, die later hun weg vonden naar de huidige medische wereld. Het nitrilrubber dat wordt gebruikt om nitriltandhandschoenen te maken, is een bijproduct van de aardolie die in het laboratorium wordt gemaakt. Tijdens de twee wereldoorlogen werden synthetische rubbermaterialen zoals nitril steeds populairder. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette het tekort aan componenten van natuurlijk rubber Russische wetenschappers ertoe aan te experimenteren met componenten van synthetisch rubber. Na het einde van de wereldoorlog in 1918 was natuurrubber weer beschikbaar, waardoor de vraag naar synthetisch rubber afnam. Wetenschappers uit Amerika, Rusland en Duitsland bleven echter in de daaropvolgende decennia onderzoek doen naar de mogelijke toepassingen en voordelen van synthetisch rubber.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde een wetenschapper van BF Goodrich Co. een betaalbaar alternatief voor synthetisch rubber dat voldeed aan de behoeften van het Amerikaanse leger. Door het gebrek aan latexrubber in de wereld was een alternatief enorm belangrijk. Dit leidde tot een toename van experimenten met synthetisch rubber. Tegen 1944 resulteerden deze experimenten in fabrieken die op grotere schaal synthetisch rubber produceerden dan voor de wereldoorlogen. De slijtvastheid en chemische weerstand van het duurzame materiaal van nitrilhandschoenen maken ze tot een populaire keuze in de meeste industrieën. Het is ook scheurvaster en duurzamer dan zijn natuurlijke rubberen tegenhangers.

Samenstelling van de nitrilhandschoenen

Medische en tandheelkundige professionals gebruiken vaak nitril tandheelkundige handschoenen en de samenstelling van de handschoenen is afhankelijk van de toepassing. Deze handschoenen zijn gemaakt van een nitrilmengsel, een copolymeer dat is gerecycled uit latexproteïnen. Om deze synthetische handschoenen te maken, wordt het verzamelde rubber van de rubberbomen eerst omgezet in latexrubber, dat later wordt verwerkt.  Zodra het latexrubber is vervaardigd, wordt het gecombineerd met acrylonitril en butadieen om het nitrilmateriaal te produceren. Bij aanvullende verwerking worden alle latexproteïnen volledig verwijderd om betrouwbare latexvrije nitriltandhandschoenen te produceren. Het eindproduct is uitzonderlijk duurzaam en heeft een hogere chemische en lekbestendigheid.

Met behulp van moderne technologie is de productie van nitrilhandschoenen voor eenmalig gebruik een kosteneffectief proces geworden. Vanwege de lage kosten en het lage allergiepercentage gebruiken veel mensen nitrilhandschoenen in plaats van gewone handschoenen.

Hoe worden nitrilhandschoenen gemaakt?

Nitrilhandschoenen, ook wel NBR (acrylonitril-butadieenrubber) genoemd, zijn gemaakt van een combinatie van butadieen en acrylonitril. Beide polymeren bieden ongelooflijke voordelen voor nitrilhandschoenen.

 • Acrylonitril – verhoogt de weerstand tegen chemische stoffen.
 • Butadieen – verhoogt de flexibiliteit en weerstand tegen lekke banden en scheuren.

De productie van de nitrilhandschoenen verloopt in verschillende stappen

 • Zodra de chemicaliën nauwkeurig zijn gemeten, mengt men ze met behulp van een homogenisator en een intensieve mixer met variabele snelheid.
 • Voordat de synthetische materialen in de handgemaakte keramische vormen worden gebracht, reinigt men de vormen met reinigingsmiddelen en zure oplossingen om resten te verwijderen.
 • De gereinigde vormen worden gedurende een bepaalde tijd ondergedompeld in een chemisch mengsel. Dit verhardt de nitrilverbinding op de handvormers, die vervolgens weer worden gedroogd.
 • De mallen dompelt men vervolgens onder in een NBR-mengsel dat op een hogere temperatuur wordt verwarmd om de nitrilhandschoenen te vormen.
 • Bij het verwijderen van de latexeiwitten verwijdert men de additieven door het hete uitlogingsproces. Het product wast men met heet water en heet gedroogd. Uitlogen is een absolute must voor foodgrade en medische handschoenen.
 • Hypoallergene verbindingen voegt men vervolgens toe aan de binnenkant van de handschoen die in contact komt met de huid.
 • Na het uitlogen zijn de manchetten van de handschoen gerold om een ​​betere grip te bieden en oprollen tijdens gebruik te voorkomen.
 • Deze handschoenen zijn vervolgens speciaal uitgehard en zowel chemisch als visueel getest op lekken.
 • Nadat de lektest is voltooid, ondergaat het product een chloreringsbehandeling om het eiwitgehalte te verminderen en de handschoen robuuster en flexibeler te maken.
 • In de laatste fase verpakt men de handschoenen met behulp van snelle verpakkingsmachines in dozen om het juiste aantal te garanderen.

Dit productieproces moet worden uitgevoerd door professioneel opgeleide chemici om de perfecte nitrilhandschoenen te creëren. Omdat nitrilhandschoenen aan strenge controles en tests worden onderworpen, is het zeer onwaarschijnlijk dat defecte producten worden vervaardigd.

Chemisch gegevensblad van de nitrilhandschoenen – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

De meest gebruikte wegwerphandschoenen in de medische wereld en in laboratoria zijn nitrilhandschoenen. Het dunne nitrilmateriaal biedt betere chemische en zuurbestendigheid maar beperkte chemische bescherming. Kortom, ze dienen als een fysieke barrière tegen contact met chemicaliën en moeten na besmetting direct worden weggegooid.

Als ze kortstondig in contact komen met chemicaliën, beoordeelt men dentale nitrilhandschoenen op basis van de volgende criteria:

Doorbraaktijd

Dit is de tijd die nodig is om een ​​stof in de handschoen te detecteren wanneer het buitenoppervlak wordt blootgesteld aan agressieve chemicaliën. Handschoenmaterialen die langer dan acht uur meegaan, worden als uitstekend beoordeeld.

Afbraaksnelheid

De afbraaksnelheid geeft de fysische veranderingen in het nitrilmateriaal aan wanneer het in contact komt met de chemische stof. Zelfs als het handschoenmateriaal geen ontbinding vertoont, wordt het chemisch afgebroken. Enkele van de fysieke veranderingen die plaatsvinden zijn:

 • Krimp
 • Kraken.
 • Verzachten
 • Zwelling

Permeatiesnelheid – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Zodra de chemische doorbraak heeft plaatsgevonden, verwijst de permeatiesnelheid naar de penetratie van de chemische stof in het handschoenmateriaal. Dit bevat:

 • Verspreiding van de chemische stof door de handschoenen.
 • Absorptie van chemicaliën op het oppervlak.
 • Desorptie van chemicaliën op het binnenoppervlak.

Houd er rekening mee dat de gegevens die zijn verkregen in laboratoriumtests niet noodzakelijkerwijs sluitend zijn als het gaat om de werkelijke lichaamstemperatuur en handbewegingen. Wanneer nitrilhandschoenen gedurende een lange periode worden gedragen en tijdens het gebruik aan extreme stress worden blootgesteld, kan de daadwerkelijke bescherming die de handschoenen bieden veel minder zijn dan de laboratoriumwaarden.

Wat zijn de toepassingen van nitril tandheelkundige handschoenen?

Enkele van de beste toepassingen voor tandheelkundige wegwerphandschoenen van nitril zijn:

 • Voor orale tandheelkundige zorg of chirurgische ingrepen.
 • Bij contact met gevaarlijke chemicaliën zoals formaldehyde of bleekmiddel.
 • In contact met speeksel, slijmvliezen, lichaamsvloeistoffen, bloed en andere besmettelijke stoffen.
 • Bij het ontmoeten van patiënten. Vergeet niet om voor elke patiënt nieuwe tandartshandschoenen te gebruiken. Doe ze na elk consult uit en was uw handen grondig voordat u een nieuw paar aantrekt.

Door het gebruik van nitrilhandschoenen kunnen tandartsen en tandartsassistenten besmetting voorkomen bij het hanteren van tandheelkundige instrumenten en gereedschappen of bij het aanraken van mondweefsel dat in contact is geweest met speeksel of bloed.

Deze handschoenen voorkomen ook de overdracht van ziektekiemen van de handen van de tandarts op de patiënt tijdens tandheelkundige ingrepen of verpleegkundige ingrepen.

Medische of industriële nitrilhandschoenen?

Om de beste nitrilhandschoenen te kiezen, moet u weten welk type handschoenen bij u past. Afhankelijk van de toepassing en taken in uw werk, zijn nitrilhandschoenen verdeeld in twee klassen:

Medische kwaliteit – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Handschoenen voor medisch onderzoek zijn het meest geschikt voor gebruik in de gezondheidszorg zoals in artsenpraktijken, ziekenhuizen, tandartspraktijken, laboratoria en verpleeghuizen. Men gebruikt ze voornamelijk in gebieden waar er een groter risico is op contact met milieuverontreinigingen of door bloed overgedragen microben.

Vanwege de hoge risicofactor moeten medische nitrilhandschoenen strenge controles en tests ondergaan en voldoen aan de FDA-richtlijnen. Als nitrilhandschoenen in de Verenigde Staten van medische kwaliteit zijn, moeten ze voldoen aan de door de FDA opgelegde 510k Medical Device Certification. Ook moeten de handschoenen  voldoen aan de AQL (Acceptable Quality Limits) die zijn vastgesteld door de FDA.

Alle medische of chirurgische onderzoekshandschoenen van nitril moeten een AQL van 2,5 of lager hebben .

Bovendien moeten deze handschoenen voldoen aan de FDA-testcriteria en voldoen aan penetratie- en permeatiewaarden om te worden aangemerkt als door chemotherapie goedgekeurde nitrilhandschoenen .

Merk op dat het daadwerkelijke testen komt door het gebruik van chemotherapiemedicijnen. Dit houdt ze veilig wanneer ze in contact komen met lichaamsvloeistoffen, door bloed overgedragen HIV-pathogenen, medicijnen voor chemotherapie, enz.

De verschillende kwaliteiten nitrilhandschoenen van medische kwaliteit zijn:

 • Klasse I nitrilhandschoenen (medische kwaliteit)

Dit type is het meest geschikt voor situaties met een laag risico en is onderworpen aan de minste regelgeving.

 • Klasse II nitrilhandschoenen (medische kwaliteit)

Deze klasse brengt een hoger risico met zich mee en is onderworpen aan strengere controles dan klasse I om voldoende veiligheid van de handschoenen te garanderen.

 • Klasse III nitrilhandschoenen (medische kwaliteit)

Deze handschoenen zijn het meest geschikt voor situaties met het hoogste risico en moeten voldoen aan de strengste wettelijke normen. Nitrilhandschoenen van klasse III moeten worden getest en goedgekeurd voordat ze op de markt worden gebracht.

Industriële kwaliteit – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Nitrilhandschoenen van industriële kwaliteit zijn speciaal ontworpen voor zwaar werk met schadelijke chemicaliën en agressieve oplosmiddelen. Ze worden voornamelijk gebruikt door fabrieksarbeiders, monteurs bouwvakkers, schoonmakers. Deze industriële handschoenen bieden verschillende niveaus van barrière bescherming, waarvan sommige antistatisch zijn, waardoor geschikt voor werkzaamheden aan elektronica of machines. Deze wegwerphandschoenen zijn 5+ mil dik en hebben structuurpatronen op de handpalmen en vingerafdrukken om de grip te vergroten. Aangezien men deze handschoenen niet op medisch gebied gebruikt, hoeven ze niet te voldoen aan de 510k-certificering voor medische hulpmiddelen die is vereist door de Amerikaanse FDA.

Deze kwaliteit gebruikt men vooral in de voedingsmiddelenindustrie , in de zorgbedrijven en in de auto-industrie. Hoewel de voedingsindustrie specifieke eisen stelt aan handschoenen, zijn deze niet zo streng als de specificaties voor medische handschoenen.

Hoewel beide handschoenen zijn ontworpen voor uitstekende treksterkte en duurzaamheid, verschillen hun specificaties, waardoor ze geschikt zijn voor deze specifieke taken.

Waar u op moet letten bij het kiezen van de beste nitril tandartshandschoenen

Bent u van plan nitril tandartshandschoenen in bulk te kopen en op voorraad te houden? Hier zijn enkele aspecten waarmee u rekening moet houden voordat u een definitieve beslissing neemt.

De juiste dikte –  Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

De meeste wegwerphandschoenen van nitril zijn verkrijgbaar in een breed scala aan diktes, variërend van 4 tot 15 mils . De meeste heavy-duty industriële nitrilhandschoenen zijn verkrijgbaar in een dikte van zes tot acht mils . Hoe groter de dikte, hoe meer bescherming ze bieden tegen gevaren voor het milieu en schadelijke chemicaliën. De dikkere nitrilhandschoenen zorgen voor een langere doorlaatbaarheid bij het werken met chemicaliën. Ze garanderen ook een betere weerstand tegen lekken en scheuren dan de dunnere nitrilvarianten. Met andere woorden, dunnere nitrilhandschoenen bieden meer flexibiliteit en behendigheid.

Voor werknemers in de voedingsindustrie zijn dunnere handschoenen de perfecte keuze. Omdat ze meer dan acht uur per dag moeten werken, helpen dunnere handschoenen vermoeidheid en zweethanden te voorkomen. Degenen die in de medische sector werken, zullen echter moeten kiezen voor dikkere handschoenen omdat ze een betere barrière bescherming nodig hebben tegen potentieel gevaarlijke infecties.

Men gebruikt ook een dubbele handschoenmethode om de totale doorbraaktijd van de handschoenen te verlengen. Het kan echter oververhitting en handvermoeidheid veroorzaken en is het beste voor kortdurende klussen.

Juiste maat en pasvorm – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Net als alle andere wegwerphandschoenen zijn tandartshandschoenen van nitril verkrijgbaar in verschillende maten. Handschoenen die te klein zijn, belasten het materiaal en zorgen ervoor dat het overstrekt en biedt minder bescherming. Handschoenen die te groot zijn,

 

tijdens het gebruik gemakkelijk uitglijden of beschadigd raken, wat de handvaardigheid aantast. De meeste tandheelkundige handschoenen van nitril zijn er in verschillende maten, variërend van XS tot 2XL. Een goede pasvorm van de handschoen is van vitaal belang, vooral voor tandartsen die delicate taken uitvoeren met klein gereedschap zoals tandkapjes enz.

Dus voordat u een bulkbestelling Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde plaatst, moet u eerst een proeftest doen. Dit helpt u bij het kiezen van de juiste nitrilhandschoenen die de beste pasvorm en het beste gevoel bieden en die aan uw specifieke behoeften voldoen. De algemene maattabel voor nitrilhandschoenen toont. Zie hiervoor ook onze handige maattabel:

 1. Extra kleine nitrilhandschoenen – 6 tot 7 inch.
 2. Kleine nitrilhandschoenen – 7 tot 8 inch.
 3. Medium nitrilhandschoenen – 8 tot 9 inch.
 4. Grote nitrilhandschoenen – 9 tot 10 inch.
 5. Extra grote handschoenen – 10 tot 11 inch.
 6. 2X grote nitrilhandschoenen – 11 tot 12 inch.

Barrièrebescherming – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

De betrouwbaarheid van een handschoenmateriaal varieert afhankelijk van de samenstelling van de handschoen. Barrière bescherming speelt een belangrijke rol bij infectiebeheersing. Het beschermingsniveau varieert afhankelijk van het fabricageproces en het materiaal van de handschoenen. Voordat u een nitrilhandschoen kiest, moet u letten op de barrière-eigenschappen die het merk biedt.

Handschoenpatronen en texturen – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Tandartsen die een beter gevoel en grip willen bij het gebruik van nitrilhandschoenen, moeten kiezen voor handschoenen met een gestructureerd patroon of afwerking op de vingertoppen en handpalm. Diamantpatronen verbeteren de grip in zowel natte als droge omstandigheden. De meeste nitrilhandschoenen hebben een gechloreerde coating om kleverigheid te verminderen. Dit maakt het gemakkelijker om nitrilhandschoenen aan en uit te trekken zonder ze te scheuren.

Lek- en scheurweerstand – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Als de nitrilhandschoenen onvoldoende elasticiteit en flexibiliteit missen, zijn ze meer vatbaar voor scheuren tijdens het aantrekken of langdurig gebruik. De meeste nitrilhandschoenen zijn scheurbestendig , vooral dankzij de kralen op de manchetten. Voor degenen die in een omgeving werken waar er een groter risico is op overbelasting of lekkage: als de nitrilhandschoenen eenmaal zijn doorboord, kunnen ze scheuren. Nitrilhandschoenen coat men aan de binnenkant met een duurzaam materiaal waardoor ze gemakkelijk aan en uit te trekken zijn.

Perfecte pasvorm – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Nitrilhandschoenen die perfect om de handen passen, zonder losse plekken en met voldoende rek, zorgen voor een hoge beweeglijkheid en comfort. Dunnere tandheelkundige handschoenen van nitril zorgen voor een goede pasvorm, voldoende comfort en rekbaarheid. Ze kunnen echter niet omgaan met onjuiste maten en kunnen lekke banden of spanning veroorzaken.

Weerstand tegen chemicaliën – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Als u in de gezondheidszorg werkt, kunt u in medische laboratoria in aanraking komen met gevaarlijke lichaamsvloeistoffen of schadelijke chemicaliën. Nitrilhandschoenen zijn ontworpen om enige weerstand te bieden tegen chemicaliën, zuren, oplosmiddelen, oliën en potentieel gevaarlijke besmettelijke agentia. Let op de gecertificeerde PSA-certificaten die de chemische weerstand van de handschoenen garanderen. Dergelijke handschoenen zijn speciaal ontworpen voor het gebruik van chemotherapie.

Gepoederde versus poedervrije nitrilhandschoenen in de tandheelkunde?

Bij het winkelen voor nitrilhandschoenen komt u twee opties op de markt tegen.

 • Gepoederde nitrilhandschoenen – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Gepoederde handschoenen absorberen het vocht, wat het aan- en uittrekken van de handschoenen vergemakkelijkt. Dit maakt ze een populaire optie voor degenen die werken in gebieden waar ze regelmatig hun handschoenen aan- en uittrekken. Het poeder laat echter een residu achter dat bij sommige mensen allergische reacties zoals dermatitis kan veroorzaken. Bovendien zijn ze niet geschikt voor steriele chirurgische omgevingen vanwege het risico op besmetting door poederresten. Om deze reden heeft de FDA de verkoop en het gebruik van medische nitrilhandschoenen in poedervorm in de Verenigde Staten verboden.

 • Poedervrije nitrilhandschoenen – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Bij de poedervrije varianten heeft de binnenkant van de handschoen een polymeer- of chloorlaag. Hierdoor trekt men de nitrilhandschoenen gemakkelijker aan en uit  zonder dat er een puinhoop ontstaat van poederresten.

Voordelen van nitril tandheelkundige handschoenen – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Nitrilhandschoenen bieden een uitstekende tactiele gevoeligheid, waardoor tandartsen zelfs de meest delicate tandheelkundige taken met precisie en nauwkeurigheid kunnen uitvoeren.

Hier zijn enkele van de voordelen die deze handschoenen tot de beste van de rest maken:

 • Scheuren, gaten of beschadigingen zie je gemakkelijk.
 • Effectieve barrière ter bescherming tegen zuren, oliën en koolwaterstoffen.
 • Voorkeurskeuze voor bescherming tegen onverwachte spatten van chemicaliën of zuren.
 • Uitstekende barrière tegen chemische oplosmiddelen.
 • Extreem bestendig tegen lekkage.
 • Door de synthetische samenstelling gaan ze langer mee dan traditionele rubberen latexhandschoenen.
 • Verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, zodat men ze makkelijk afstemt op de klinische inrichting en het kleurenpalet van de tandartspraktijk.
 • Speciaal gebruikt als alternatief voor allergische reacties op latex.
 • Past zich goed aan en biedt een betere pasvorm voor uw handen.
 • Biedt een hoog draagcomfort, zelfs na urenlang dragen.
 • Meest geschikt om te beschermen tegen risicovolle infecties.
 • De donkerdere zwart- en blauwtinten maken het gemakkelijk om gaten of scheuren te herkennen.

Beperkingen op het gebruik van nitrilhandschoenen – Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

De nadelen zijn eenvoudig op te sommen. U ziet dat nitrilhandschoenen:

 • Ze zijn niet biologisch afbreekbaar, waardoor er een grote hoeveelheid afval in het milieu terechtkomt, een verspilling van natuurlijke hulpbronnen en energie.
 • In vergelijking met normale latexhandschoenen zijn ze niet erg flexibel.
 • Door de aanhoudende pandemie is het aanbod krap vanwege de grote vraag.
 • Iets duurder dan gewone rubberen handschoenen, maar de prijs waard.
 • Mogelijk minder tactiele gevoeligheid dan latexhandschoenen.
 • Ze raken beschadigd door blootstelling aan ultraviolet licht, ozon en zuurstof.

Tenslotte Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde

Aangezien tandartsen dagelijks in direct contact komen met het risico op besmetting door lichaamsvloeistoffen, speeksel en bloed, is het belangrijk om goede kwaliteit handschoenen te dragen om de verspreiding van infecties en kruisbesmetting te voorkomen. Het is ook de verantwoordelijkheid van tandartsen en mondhygiënisten om hun patiënten te beschermen tegen infectieuze agentia. Het is daarom belangrijk dat u uw tandheelkundige handschoenen van nitril aanschaft bij een gespecialiseerde PBM-leverancier om de veiligheid en zorg voor uzelf, uw personeel en uw patiënten te garanderen. Een beetje onzorgvuldigheid bij het verkrijgen van nitrilhandschoenen van de hoogste kwaliteit kan ernstige gevolgen hebben. Nitrilhandschoenen in de tandheelkunde.

Daarom is het ook raadzaam om alleen samen te werken met vertrouwde fabrikanten en leveranciers die de beste nitril tandheelkundige handschoenen op de markt aanbieden.

Mondmasker blauw

Laat ons je helpen aan het juiste product voor de juiste prijs!

Heb je onze hulp nodig bij het zoeken van het juiste product? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Groothandelsprijs
Snel geleverd
Goedkoop inkopen
Korting
De waardering van www.2wins.eu/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 930 reviews.